3D Software Professional

Software

AMFG

3D Print print systeem executie en workflow automatisering software.
Vergroot je 3D print mogelijkheden met AMFG’s MES & workflow software.

Vergroot je 3D Print mogelijkheden:
Je 3D print productie vergroten begint met de juiste software. Of je nu gebruik maakt van SaaS of op locatie toepassingen. De flexible en breed inzetbare software oplossingen van AMFG geven je de zekerheid die je nodig hebt om je 3D print aanvragen van vandaag en in de toekomst aan te kunnen.

 

Fabrikanten uit de gehele industrie gebruiken momenteel al AMFG om hun gereedschap, eindproducten en prototype productie te managen.

Complete workflow software voor 3D printen:

AMFG offers you a complete, end-to-end workflow automation solution for your AM operations. From managing your requests to taking full control of your production planning, AMFG gives you the tools to unlock the full potential of additive manufacturing.

BIM

De hedendaagse Architect heeft 3D ontwerpen en documenteren in zijn werkwijze opgenomen. De software die men hiervoor gebruikt wordt aangeduid als BIM software, wat staat voor Building Information Modelling. Traditionele losse 2D tekeningen worden niet met behulp van lijnen en arceringen gemaakt, maar worden gegenereerd uit een centraal 3D model welke beïnvloed kan worden door middel van parameters. Dit zorgt voor consistentie in de documentatie aangezien afwijkingen tussen plattegronden en doorsneden tot het verleden behoren en dankzij de parameters bied dit een hoge mate van aanpasbaarheid van het ontwerp.

Bovenop deze voordelen biedt deze modelgebaseerde methode een scala aan andere voordelen. Men kan beter uitwisselen met andere disciplines die ook modelgebaseerd werken én er is altijd een inzichtelijk 3D representatie voorhanden van het project. Voor 3Dprinting zijn deze modellen dus standaard beschikbaar en hoeven niet als extra oefening aan het werkt toegevoegd te worden.

De meest gebruikte BIM software in Nederland zijn Graphisoft ArchiCAD en Autodesk Revit. Beide software pakketten zijn in staat om 3Dprinting bestanden (STL) aan te leveren. In het geval van Autodesk Revit gebeurd dit middels een plugin, Graphisoft ArchiCAD kan deze bestanden direct aanmaken.

 

 

Software
Software

Surface modelling

Deze techniek van 3D modelleren wordt veelal toegepast voor de complexere vormen zoals bijvoorbeeld de karakters in een animatie film of ontwerp van sieraden en kleding.
Voordelen van surface modelling is dat er met vlakken gewerkt wordt en dat deze een hoge mate van vormvrijheid bieden. Middels diverse functies kunnen deze programma’s eenvoudig natuurlijke dubbelgekromde vlakken genereren. Nadeel van deze technieken is dat het bepalen van bogen en lijnen niet geheel nauwkeurig zijn wat een belemmering kan zijn voor productie van objecten. Een ander nadeel is dat de objecten vaak niet paramedisch gewijzigd kunnen worden, wat snelle aanpassingen in het model in de weg kan staan. Enkele voorbeelden van programma’s zijn: Maxon Cinema4D, 3D studio en MAYA van Autodesk, RHINO, Sketchup PRO en Blender.

Solid modelling

Deze techniek van 3D modelleren wordt met name toegepast in productontwikkeling. Er wordt gewerkt met parametrische vormen en alle handelingen kunnen nauwkeurig worden vastgelegd en veranderd. Een nadeel van deze techniek is dat natuurlijke vormen minder eenvoudig te creëren zijn dan bij surface modelling. Een aantal voorbeelden van dergelijke programma’s zijn: Solidworks van Dassault Systèmes, S. A. en Inventor van Autodesk.

 

Voxel Technique

Een wat minder bekende techniek van 3D modelleren, maar met specifieke voordelen. Met deze techniek wordt er niet gewerkt met vlakken of een parametrische vorm, maar met een volume object of pixel (voxel). Deze 3D pixel kan als het ware in 3D geschilderd worden en eenvoudig worden toegevoegd of verwijderd van een object.
Deze techniek biedt ruimte aan een hoge mate  van vormvrijheid én controle. Een voorbeeld van een dergelijk programma is Geomagic Freeform.