Malanga Hospital print Protheses met 3D printer 

Nieuws • Medisch • Ultimaker

Sierra Leone project

Het 3D lab in het Masanga ziekenhuis in Sierra Leone markeert een keerpunt in de medische wereld dankzij de recente toevoeging van een nieuwe Ultimaker S5. Deze geavanceerde en grote 3D-printer ontsluit ongekende mogelijkheden, met name de vervaardiging van onderbeenprotheses. Dit initiatief, een doorbraak in technologische innovatie, biedt nieuwe hoop aan degenen die het meest in nood zijn.

Nieuwe mogelijkheden

De Ultimaker S5 staat centraal in een streven naar het toegankelijk maken van betaalbare protheses. Door de inzet van deze technologie zijn we nu in staat om duurzame oplossingen te bieden aan personen die anders de hoop op mobiliteit zouden hebben opgegeven. Dit project illustreert hoe technologische vooruitgang directe en positieve impact kan hebben op individuele levens en gemeenschappen als geheel.

Batterij Back-up systeem

Een cruciaal aspect van dit succesverhaal is het batterij back-up systeem, ontwikkeld door Lay3rs en SPARK Makers Zone. Dit systeem garandeert dat de productie van protheses ononderbroken kan doorgaan, zelfs in gebieden waar de elektriciteitsvoorziening vaak onstabiel is. Hierdoor kan het 3D lab 24 uur per dag functioneren zonder hinder van stroomuitvallen, een cruciale factor in regio’s waar elke seconde telt bij het bieden van levensveranderende hulp.

Levens veranderend

De impact van dit project werd onlangs geïllustreerd toen de eerste deelnemer zijn 3D geprinte onderbeenprothese ontving. Na tien jaar zonder prothese geleefd te hebben, kon deze persoon eindelijk weer stappen zetten. Dit moment was niet alleen een mijlpaal voor de ontvanger maar symboliseerde ook de belofte van 3D-printtechnologie als een middel om levens te veranderen.

Merel Van der Stelt en Lars Brouwers, de drijvende krachten achter dit project, zetten hun onderzoek voort met als doel de protheses verder te verbeteren. Hun inzet is gericht op het verhogen van de levenskwaliteit voor hun patiënten. Door te focussen op aanpassingen en verbeteringen, streven ze ernaar elke prothese beter aan te laten sluiten bij de individuele behoeften en omstandigheden van de gebruikers.

Verschuiving binnen de medische wereld

De toevoeging van de Ultimaker S5 aan het 3D lab in Sierra Leone vertegenwoordigt meer dan slechts een technologische vooruitgang; het symboliseert een paradigmaverschuiving in hoe we denken over hulpverlening en ondersteuning. De mogelijkheid om op locatie aangepaste, betaalbare en duurzame protheses te vervaardigen, kan de toegang tot essentiële zorg wereldwijd herdefiniëren.

Dit project illustreert ook het belang van samenwerking tussen verschillende organisaties en experts. Door krachten te bundelen, kunnen Lay3rs, SPARK Makers Zone, en het Masanga ziekenhuis innovatieve oplossingen bieden die verder gaan dan de traditionele methodes. Het onderstreept de rol die technologie kan spelen in het overbruggen van de kloof tussen behoefte en toegankelijkheid in de gezondheidszorg.

De belofte van 3D printen

Als we vooruitkijken, is het duidelijk dat het werk van Merel Van der Stelt, Lars Brouwers, en hun collega’s pas het begin is van een breder initiatief om de kwaliteit van leven te verbeteren door middel van technologische innovatie. Met elk succesverhaal groeit de belofte van 3D-printtechnologie in de medische wereld, niet alleen in Sierra Leone maar ook in andere delen van de wereld waar toegang tot gezondheidszorg beperkt is.

Sierra Leone

De Ultimaker S5

De Ultimaker S5 is gebouwd om continu te printen en de uptime te maximaliseren. Zijn geweldige technische specificaties leveren prestaties waarop u kunt vertrouwen. De Ultimaker S5 helpt bij uw succes en is onderdeel van de complete Ultimaker 3D-printoplossing: een oplossing waar honderdduizenden professionals wereldwijd op vertrouwen.

Lees meer
Ultimaker
Medische berichten

Sierra Leone is een Nederlands project dat in 2018 is opgezet om de prothesevoorzieningen in landen met een laag- en middeninkomen te verbeteren. In samenwerking met het 3D-Lab van het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen hebben ze een pilot 3D-laboratorium opgezet in het Masanga Ziekenhuis in het landelijke Sierra Leone. Ze verkennen 3D-scantechnieken en -printtechnieken om ter plaatse betaalbare prothesehulpmiddelen te vervaardigen die aan de noodzakelijke standaarden voldoen.