Het Cruciale Belang van Luchtkwaliteit in 3D Printen

Nieuws • AMcart • Medisch

Belangrijk: Luchtkwaliteit & Luchtfiltering  bij 3D-printen

In de snel evoluerende wereld van 3D printen, waar innovatie en creativiteit voorop staan, is het essentieel om niet alleen te focussen op wat we creëren, maar ook op de omgeving waarin we creëren. Goede luchtkwaliteit en effectieve luchtfiltering spelen een cruciale rol in zowel de veiligheid van de gebruikers als de duurzaamheid van het productieproces. In deze blog duiken we dieper in het waarom en hoe van luchtkwaliteitsbeheersing in de context van 3D printen.

Gezondheidsrisico’s Geminimaliseerd

Bij het 3D printen, vooral met methodes zoals Fused Deposition Modeling (FDM) of Stereolithography (SLA), komen er vaak vluchtige organische stoffen (VOS) en ultrafijne deeltjes (UFD’s) vrij. Deze kunnen, indien ongefilterd, gezondheidsproblemen veroorzaken bij langdurige blootstelling. Voorkomende klachten zijn irritatie, problemen bij voortplanting en kanker. Het Chemical Insights Research Institute (CIRI) heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar deze emissies en ontdekte dat materialen zoals ABS, HIPS en nylon de hoogste uitstoot produceren. Deze deeltjes kunnen diep in de longen, de bloedbaan en zelfs de hersenen doordringen, wat kan leiden tot respiratoire en cardiovasculaire aandoeningen (3D Printing Industry).

Een studie gepubliceerd door de International Journal of Environmental Research and Public Health benadrukt hoe de emissies van fijne deeltjes variëren afhankelijk van de gebruikte materialen (zoals ABS, PLA, PET-G, en TPU) en de instellingen van de 3D-printer, zoals de temperatuur en het type printkop (MDPI). Daarnaast toonde onderzoek aan dat het soort filament, merk en kleur allemaal significant de hoeveelheid uitgestoten deeltjes kunnen beïnvloeden (MDPI).

Goede ventilatie en luchtfiltering zijn daarom geen luxe, maar een noodzaak om de luchtkwaliteit in werk- en leefomgevingen te waarborgen en gezondheidsrisico’s te minimaliseren.

Kwaliteit van Print Behouden

Naast gezondheidsrisico’s kan de aanwezigheid van ongefilterde deeltjes en dampen in de lucht ook de kwaliteit van de prints beïnvloeden. Schone lucht zorgt ervoor dat de printers optimaal kunnen functioneren en dat de eindproducten vrij zijn van ongewenste deeltjes of aanslag, wat vooral belangrijk is bij hoogwaardige en precisie vereisende prints. Verder verlengt het de levensduur en vermindert het de behoefte aan onderhoud van je printer.

De AMcart Trolley: Een Oplossing voor Schone Lucht

Om de risico’s die met deze emissies gepaard gaan te beperken, hebben we de AMcart trolley ontwikkeld. Deze innovatieve trolley is uitgerust met HEPA-filters en actieve koolfilters, die samen zowel UFP’s als VOC’s effectief kunnen filteren. HEPA-filters staan bekend om hun vermogen om 99,97% van de deeltjes met een grootte van 0,3 micron te vangen, terwijl actieve kool helpt bij het absorberen van schadelijke chemicaliën uit de lucht.

Luchtfiltering Technologieën

Om de luchtkwaliteit te beheren, kunnen verschillende luchtfiltertechnologieën worden ingezet. HEPA-filters (High Efficiency Particulate Air) zijn effectief in het vangen van de meeste UFD’s en sommige VOS, terwijl koolstoffilters helpen om de hoeveelheid schadelijke gassen en geuren te verminderen. Het gebruik van geïntegreerde luchtfiltersystemen in 3D printers of standalone luchtreinigers in de werkruimte kan aanzienlijk bijdragen aan een gezondere, veiligere omgeving.

Regelgeving en Normen

Met de groei van de 3D-printindustrie ontstaan er ook meer regelgevingen en normen die gericht zijn op het waarborgen van de veiligheid en gezondheid op de werkplek. Door proactief goede luchtkwaliteit en luchtfiltering te implementeren, zorgen bedrijven en onderwijsinstellingen ervoor dat ze voldoen aan deze regelgeving en de veiligheid van hun werknemers en studenten garanderen.

Het gebruik van de AMcart trolley is een effectieve stap is in het verminderen van blootstelling aan schadelijke deeltjes en gassen afkomstig van 3D-printers, waardoor een veiligere werkomgeving wordt gecreëerd.

In lijn met Europese zorgen over luchtkwaliteit en gezondheid, belicht ons initiatief de noodzaak voor innovatieve oplossingen die technologische vooruitgang ondersteunen zonder onze gezondheid in gevaar te brengen. Door de AMcart trolley te integreren in uw 3D-printworkflow, kunt u de luchtkwaliteit aanzienlijk verbeteren en bijdragen aan een gezondere, duurzame toekomst.

Luchtkwaliteit onderzoek<br />
Air quality research

Europese Studies Benadrukken de Noodzaak voor Actie

Het belang van schone lucht in onze werk- en leefomgeving kan niet genoeg benadrukt worden. Studies uitgevoerd in Ierland en Polen tonen aan dat de aanwezigheid van 3D-printers in gesloten ruimtes zonder adequate luchtfiltratie kan leiden tot een significante toename van schadelijke deeltjes en gassen (MDPI)​​ (MDPI). Meer dan 60% van de deelnemers aan een onderzoek uitgevoerd door de Poznań University of Technology gaf aan dat hun 3D-printer zich in een ruimte bevindt waar zij het grootste deel van hun dag doorbrengen of slapen, waardoor ze potentieel worden blootgesteld aan schadelijke emissies (MDPI).

De Toekomst van Luchtkwaliteit in 3D Printen

Terwijl de technologie van 3D printen zich blijft ontwikkelen, zal ook het belang van luchtkwaliteitsbeheersing blijven toenemen. Innovaties op het gebied van luchtfiltering en materiaalontwikkeling die minder schadelijke emissies produceren, zullen bijdragen aan duurzamere en veiligere productieprocessen. Het integreren van slimme sensoren die de luchtkwaliteit monitoren, kan gebruikers realtime informatie bieden over de noodzaak van luchtzuivering, waardoor een gezonde werkomgeving wordt gegarandeerd.

De voordelen van 3D printen zijn onmiskenbaar, maar het is van vitaal belang dat de gezondheid en veiligheid van de gebruikers voorop staan. Door te investeren in goede luchtkwaliteit en effectieve luchtfiltering, beschermen we niet alleen onszelf en onze omgeving, maar zorgen we ook voor een duurzamere toekomst van de 3D-printindustrie. Laten we samen werken aan een schone en veilige productieomgeving, waar innovatie hand in hand gaat met gezondheid en welzijn.

Luchtkwaliteit verbeteren?

De AMcart

De Lay3rs AMcart is een innovatieve mobiele trolley die specifiek is ontworpen om het gebruik van 3D-printers in onderwijsomgevingen te vergemakkelijken. De AMcart is ontwikkeld met het oog op techniekonderwijs in het primair en secundair onderwijs, technasiumscholen, broedplaatsen en makersplekken. Met zijn veelzijdige functies en gebruiksvriendelijke ontwerp is de AMcart een waardevolle aanvulling op elk technieklokaal.

€2.395

Lees meer
AMcart
Medisch

De AMcart van Lay3rs is ontworpen om de luchtkwaliteit in klaslokalen te verbeteren, wat essentieel is voor ruimtes waar 3D-printtechnologie wordt gebruikt. Met geavanceerde luchtfiltratie, waaronder HEPA- en actieve koolstoffilters, pakt het effectief deeltjes, VOC’s en geuren aan die tijdens het printen vrijkomen. Dit zorgt voor een gezondere leeromgeving. Het integreren van de AMcart trolley in uw 3D-printomgeving biedt meerdere voordelen:

  • Vermindering van Schadelijke Emissies: Door de efficiënte filtratie van zowel UFP’s als VOC’s wordt de luchtkwaliteit in de directe omgeving van de 3D-printer aanzienlijk verbeterd.
  • Gebruiksgemak: De AMcart trolley is ontworpen om gemakkelijk te worden geïntegreerd in elke 3D-printopstelling, wat zorgt voor een naadloze gebruikerservaring.
  • Bijdrage aan een Gezondere Werkplek: Door de blootstelling aan potentieel schadelijke deeltjes en gassen te verminderen, draagt de AMcart bij aan het creëren van een veiligere en gezondere werk- en leefomgeving.

Klik hieronder voor meer informatie over de AMcart.

Lay3rs 3D Print farm setup