COVID Doorbraak:
3D-Print Innovatie

Nieuws • Medisch • Formlabs

Lay3rs & ETZ

Lay3rs gaat de samenwerking aan met het traumateam van het Elisabeth Twee Steden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. Deze samenwerking is tot stand gekomen met het doel om de medische zorg te revolutioneren door middel van 3D-printtechnologie, vooral in deze uitdagende tijden waarin de wereld te maken heeft met de gevolgen van het coronavirus.

Corona schaarste

Een van de eerste projecten in deze samenwerking is het 3D-printen van pipetjes, onmisbare hulpmiddelen voor laboratoriumtests en bloedanalyses. Deze pipetjes zijn cruciaal voor het dagelijks functioneren van het ziekenhuis, vooral voor de diagnostiek en behandeling van patiënten. De uitdagingen in de toeleveringsketen vanwege het coronavirus hebben echter hun beschikbaarheid en levering beïnvloed. Lay3rs heeft deze uitdaging aangepakt door gebruik te maken van Formlabs 3D-printers, waarmee ze de benodigde pipetjes lokaal kunnen produceren.

Formlabs 

De keuze voor Formlabs-printers voor dit project was geen toeval. Deze printers staan bekend om hun precisie, betrouwbaarheid en het vermogen om hoogwaardige medische hulpmiddelen te produceren. Door deze technologie in te zetten, kan Lay3rs snel en efficiënt essentiële items vervaardigen die voldoen aan de strenge eisen van het medische veld.

Pipetjes

Het printproces van de pipetjes is slechts het begin van wat een veel grotere beweging binnen de medische industrie zou kunnen zijn. Na de productie zullen deze pipetjes grondig worden getest in het ETZ om te verzekeren dat ze voldoen aan de nodige kwaliteits- en veiligheidsstandaarden. Deze stap is cruciaal om de effectiviteit en veiligheid van 3D-geprinte medische hulpmiddelen te garanderen, en om het vertrouwen van zowel medisch personeel als patiënten in deze nieuwe productiemethoden te vestigen.

De Potentie van 3D printing

De samenwerking tussen Lay3rs en het ETZ illustreert de kracht van innovatie en technologie in het aanpakken van enkele van de meest dringende uitdagingen van onze tijd. Het benadrukt ook de potentie van 3D-printen als een flexibele en responsieve productiemethode die kan worden aangepast aan specifieke behoeften, vooral in tijden van crisis.

Deze samenwerking heeft verstrekkende implicaties voor de toekomst van de gezondheidszorg. Het opent nieuwe mogelijkheden voor de productie van medische hulpmiddelen, waarbij ziekenhuizen en zorginstellingen niet langer volledig afhankelijk zijn van traditionele toeleveringsketens. In plaats daarvan kunnen ze zich wenden tot lokale productiemethoden, zoals 3D-printen, om snel te reageren op onverwachte tekorten of specifieke behoeften.

Bovendien kan deze benadering de deur openen naar gepersonaliseerde medische hulpmiddelen, aangepast aan de individuele behoeften van patiënten. Dit zou niet alleen de kwaliteit van de zorg verbeteren, maar ook de hersteltijden kunnen verkorten en de algemene patiëntervaring kunnen verbeteren.

Technologische vooruitgang

Het initiatief van Lay3rs en het ETZ is een inspirerend voorbeeld van hoe samenwerking en technologische vooruitgang de manier waarop we denken over medische zorg en de productie van medische hulpmiddelen kunnen transformeren. Het benadrukt de noodzaak van flexibiliteit, precisie  en snelheid.

Elisabeth tweesteden ziekenhuis (ETZ)

Formlabs 3B+

De Form 3B+ kan printen met een verscheidenheid aan klasse 1 en klasse 2a biocompatibele harsen voor een breed scala aan tandheelkundige toepassingen, waaronder chirurgische geleiders, spalken, occlusale beschermers en digitale kunstgebitten.

Het kan ook printen met andere niet-biocompatibele materialen die ontworpen zijn voor medische professionals, zoals Formlabs Model Resin.

Lees meer
Formlabs
Medische berichten

Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) is een topklinisch opleidingsziekenhuis en traumacentrum. Met drie locaties in Tilburg en Waalwijk is ETZ hét ziekenhuis voor alle inwoners van de regio Midden-Brabant, maar ook (ver) daarbuiten.