<

3D scannen en meten

Lay3rs 3Dprinting heeft in samenwerking met VanderKampen haar capaciteit en kennis uitgebreid met een compleet scala aan meetgereedschappen. De resultaten van de metingen kunnen worden gebruikt voor kwaliteitscontroles, rapid prototyping en reverse engineering.

3Dscannen wordt over het algemeen ingezet voor 3 soorten toepassingen:

Kwaliteitsinspecties

3Dprinten

Reverse engineering

Inspecties van prototypes, opspangereedschappen en “first out of tool” producten. Het eindresultaat is veelal een meetrapport waarbij we de scan vergelijken met een nominaal 3D CAD model. Indien een 3D CAD model niet beschikbaar is, dan kunnen we het resultaat ook vergelijken met 2D tekeningwaarden en/of klantspecificaties. Het scannen en uitwerken tot een direct printbaar scanmodel (STL formaat) van uw product. Dit kan zijn op basis van een met de hand gemaakt prototype of een bestaand maar beschadigd product. In het laatste geval kunnen wij de beschadiging softwarematig corrigeren.

Het resultaat is een zogenaamd “waterdicht” polygoonmodel dat onder voorbehoud 1-op-1 naar een 3Dprinter getuurd kan worden.

Op basis van een 3D scan uw product uitwerken tot een volwaardig CAD model met een zuivere geometrie, desgewenst inclusief 2D tekening, geschikt voor verdere productie.

Hiervoor beschikken wij over:

 1. Cronos3D optische wit-licht scanner
 2. Faro Edge Scanarm HD
 3. Aicon Scanreference
 4. Scan in the Box 3Dscanner & Turntable

Afhankelijk van uw wensen ontvangt u van ons nauwkeurige meet- en scandata, een geoptimaliseerd scanmodel wat direct geschikt is voor 3Dprinten, of zelfs een compleet nieuw ontwerppakket bestaande uit 3D modellen en 2D tekeningen.

Door de kleinschalige opzet van het bedrijf en de gebruikte gereedschappen, zijn wij in staat om zeer snel en flexibel te werken. Desgewenst bij de klant op locatie, nationaal of internationaal.

3D scannen en meten

In nauwe samenwerking met VanderKampen solid modeling zijn we dé specialist op het gebied van 3Dscannen en reverse engineering. Daarnaast zijn wij geautoriseerd reseller van de Scan in a Box oplossing van Open Technologies.

VanderKampen solid modeling is opgericht in 2006 met als achtergrond reverse engineering van (gas)turbine-onderdelen, hebben zij zich verregaand gespecialiseerd in het (her)ontwerpen van onderdelen en producten op basis van 3D metingen en 3D scans. Daarbij kan het gaan om een afgebroken handgreep, een met de hand vervaardigde prototype of zelfs de complete carrosserie van een auto.

Faro Fusion (meetarm)

 • Tactiele meting (taster)
 • Bereik ca. 1.8 m in diameter
 • Nauwkeurigheid <0.05 mm
 • Draagbaar en zelfvoorzienend (accu)
 • Zeer snel inzetbaar
 • Minder geschikt voor zachte of instabiele producten

NUB3D Sidio XR (scanner)

 • Optische (wit-licht) scanner
 • Contactloos meten, daardoor ook geschikt voor zachte of kwetsbare materialen
 • Hoge nauwkeurigheid, afhankelijk van productgrootte tot ca. 0.01 mm mogelijk
 • Transporteerbaar, maar netaansluiting vereist (< 400 W)
 • Verzameld grote hoeveelheid data, dus kans op het ontbreken van data is minimaal
 • Minder geschikt voor gaten en uitsparingen (afhankelijk van de grootte hiervan)

 

Apparatuur

Voor het uitvoeren van 3D metingen beschikken wij over een meetarm en een scanner inclusief photogrammetry systeem. Zowel de meetarm als de scanner is eenvoudig te transporteren en geschikt voor metingen op locatie, zelfs direct in productieomgevingen. Afhankelijk van de grootte (tot 20 meter mogelijk) zijn nauwkeurigheden tot wel 0,01 mm haalbaar. Beide systemen hebben zo hun specifieke eigenschappen, maar door de gebruikte software (Polyworks) kunnen we de voordelen combineren.

Artec Eva

De Eva scanner van Artec kan worden ingezet voor een breed toepassingsgebied. De ideale keuze voor mensen die snel een nauwkeurige scan willen maken met daarbij de benodigde kleurinformatie. De Eva scanner heeft geen markers nodig en behoeft tevoren niet te worden gekalibreerd.

De Eva scanner van Artec is handzaam in gebruik, en werkt onder bijna elke omstandigheid door het automatische flash-light wat synchroon werkt met de opname. Hierdoor is het gescande beeld altijd van goede kwaliteit. De flash-light functie is ook uit te zetten.

De Eva scanner werkt als een video camera die de 3D omgeving vastlegt. Zij doet dit tot 16 frames per seconde. Deze opnames worden automatisch in real time uitgelijnd, waardoor het scannen eenvoudig en snel gebeurt. Dit is met name van toepassing voor medische toepassingen, special effects en animatie.

Klik hier voor een impressie wat mogelijk is met een Artec Eva.

Vragen over de mogelijkheden van 3Dscannen?

7 + 9 =